Perşembe, Ağustos 24, 2006

ICIMIZ YANIYOR !...



Genel tanımıyla ifade edecek olursak; serbest yayılma eğiliminde olan ve ormanda yaşama birliğine katılan canlı ve cansız bütün yanabilir varlıkları yakıp yok edebilen ateşe "orman yangını" denmektedir...
Dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de orman varlığını tehdit eden faktörlerin başında orman yangınları gelmektedir. Orman yangınlarının çıkış sebeplerine baktığımızda, yıldırım gibi doğal nedenlerin % 5-6 oranında kaldığını, diğer bütün yangınların çıkış sebebinin insan olduğunu görmekteyiz... Dolayısıyla ülkemiz ormanları için en tehlikeli varlığın "İNSAN" olduğunu söylemek yanlış olmaz.. Bu nedenle orman yangının çıkmasına engel olmak veya çıkacak yangınların sayılarını olabildiğince azaltmak için insanlarımızı bilgilendirmek ve eğitmek zorundayız.. Daha dogrusu Ormani ona yasaklamaliyiz.Eger onu tanimak istiyorsak tipki safari gezileri gibi bilinc sahibi kisiler tarafindan gezdirilmesi gerektigine inaniyorum.
Son 5 günde peşpeşe çıkan orman yangınları kaygı yaratırken, Çevre ve Orman Bakanlığı bu yıl çıkan bin 448 orman yangınında 2 bin 533 hektar alanın yandığını açıkladı.Bu yanginda kaybolan diger canlilar hesaba katilmamistir.
Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, düzenli kayıtların tutulmaya başlandığı 1937 yılından bugüne kadar Türkiye'de 2005 yılı sonu itibariyle toplam 77 bin 785 orman yangınında 1 milyon 563 bin 847 hektar ormanlık alan zarar gördü. Bu rakamlari maddiyata döktügümüz zaman kac bütce karsiligi olabilecegini bir düsünün.Yukarda belrttigim gibi dogal nedenler le cikan yangin en fazla % 6 oldugunu göz önüne alirsak,oturdugumuz dali nasil kestigimizi görebiliriz.
Türkiye'deki ormanlarda yıllık ortalama bin 143 yangında 22 bin 956 orman alanı zarar gördü.

Orman yangınları, seller ya da kasırgalardan sonra zarar görmüş ağaçları kesmek bu felaketlerin sebep olduğu yıkımı kısmen giderecek olan eko sistem yararlarını da ortadan kaldırıyor.
Amerikalı bir grup ekologca Science dergisinde yayımlanan bir makaleye göre zarar gören ağaçların yakacak ya da kereste olarak kullanılmak üzere toplu halde kesilmeleri yangından kurtulabilmiş olan kovuk sakini memelileri barınabilecekleri evlereden mahrum bırakıyor.
Hasarlı ağaçların kesimi ayrıca eko sistemin kendisini toplamasını önleyen bir "ikinci yumruk" etkisi yapıyor. Örneğin ağaçlar üzerinde yaşayan sarmaşık eğrelti otları, orman yangınından sonra yeniden bitebiliyor ancak tutunacakları ağaç gövdelerinin kesilmesi halinde varlıklarını daha fazla sürdüremiyor.
Ya bunlari biliyormuydunuz :)Bir ton kullanılmış beyaz kağıt geri kazanıldığında, 16 adet çam ağacı, bir ton kullanılmış gazete kâğıdı geri kazanıldığında ise 8 adet çam ağacının kesilmesini önleyebilirsiniz. 1 hektar ladin ormanı yılda 32 ton, 1 hektar kayın ormanı yılda 68 ton ve 1 hektar çam ormanı ise yılda 30-40 ton toz emer. "Yaşam; önce sınava sokar, sonra dersini verir..."
Sınavları geçer miyiz? Belli değil ... Ders alır mıyız? O da belli değil ... Hic kendimize sordukmu bu Ormanlar kimin.Ormanin icin de ne ariyoruz.Yoksa orada yasiyan canlilardan birimiyiz.Dün aksam Tv.de bir köylümüz.Ormanin kenarinda ki tarlasina giren bir Ayinin zarari icin avaz avaz bagiriyordu.Acaba babalari o Ormandan tarla actigi zaman Ayilardan izin kagidi tapu almismiydi.O hale kendi alani saniyor.Bir de Dünyanin hic bir yerinde görmedigim.Tarlalarin yakilmasi o dogada ki yasiyan bütün canliyi da yok ediyorsun yakarak.Oturdugum sehrin göbeginde bir cok tarlalar var.Bir bakmissiniz.Büyük siteler,bir bakmissiniz ormanlar,birde bakmissiniz sehrin göbeginde bugday tarlalari.Köyü özleminize hic ihtiyaciniz yok binin bisikletinize sehrin icinde hepsini görebilirsiniz.Benim kizim iki defa bahce citini yenilemek zorunda kaldi.Cünki yaban domuzlari bir ormandan diger ormana göc yapiyorlardi.Bir sabah köpegimle dolasirken avdan dönen bir tilki ile karsilastim.Bana aldirmadan yuvasina dogru yoluna devam etti.Cogu gök delenlerin tepesine yapay yirtici kuslar icin yuvalar yaparlar.Birde sokaklar da göreceginiz trafik levhesi gibi isaret lerdir.Geyik cikabilir veya yabani hayvan ikaz levhalari.En güzelide su levhadir su anda kuduz tehlikesi olan bölgeye giriyorsunuz ikazidir.Ne gibi önlemler almanizi herhalde tahmin edersiniz.Eger bir köpeginiz varsa.Sakin bana orasi Avrupa demeyin en cok ona kiziyorum.Yok deriz derseniz o zaman oradan ihtiyacimiz olan seyleri ithal edelim.Yok biz bunlarin cogunu onlara ögrettik diyorsak.O zaman da hemen eski egittigimiz günleri hatirlayip uygulamaya koyulalim. Cok kizgin, cok üzgünüm benim icim yaniyor o alevleri gördükce...


Saygilarla.


ZEHRA …
Orman yangınlarına bende çok üzülüyorum..ağaçlar..hayvanlar..kısaca doğa..güzel doğamız ölüyor..ve biz bu doğamıza bir sahip çıkamıyoruz..Yine de güzel bir gün olsun bugün tamam mı;) gülümsememiz yüzümüzden eksik olmasın;)

Ayda …
Aynı kızgınlıklar içindeyiz. Düne dair iki düşünce var kafamda;yangın ve işkence.Her ikisini sorguluyorum kafamda ve neye bağlamam gerektiğini düşünüyorum .İnsanoğlu bu kadar duyarsız ve bencil olmalı mı? Ve bu duruma nasıl geldi?!Nedenleri mi araştırmalı,çözümleri mi bulmalı(daha doğrusu çözmek istiyor mu?!)
Herşeye sınırsız ve tükenmez gözüyle bakan eşref-i mahlukat,kendisini yok ettiğinin ne zaman farkına varacak?
Umarım geç olmaz...
b a v e r …
Benim merak ettigim,acaba ormanlarin yanmasina sebep olanlar, televizyonlardan bu marifetlerini izlediklerinde vicdan azabi duyuyorlar midir ?
çok merak ediyorum...faydalarını ne de güzel anlatmissin..neylere zarar verdiklerini dusunup ah vah etmislermidir cok merak ediyorum.ancak bilincli olarak orman yakan sapik psikopatlardan bahsetmiyorum elbette..onlar zaten hasta olmasalar boyle bir sey yapmazlar.ben daha cok piknikciler diye tabir edilen akillilar icin soruyorum bu soruyu ????
.....Acaba babalari o Ormandan tarla actigi zaman Ayilardan izin kagidi tapu almismiydi...
Cok onceden orman yanginlarinda yananlarin sadece ormanlar oldugu dusuncesine kapilirdim...halbuki orada ki kus yuvalari, bocekler, tilkiler.maalsef onlar da cayir cayir yaniyorlar...:(
nicomedian …
Haberlere göre son yangınlarda binlerce kovan dolusu arı da telef olmuş. Arıcıların bu işi yargıya götürme ve yangını çıkaranları bulma kararlılığı biraz içimi soğuttu doğrusu. Umarım suçlular cezalandırılır.Orman yangınlarının teknik nedenleri dışında iç işleyişle ilgili aksaklıkları Emekli Milas Orman Bölge Müdürü bütün çıplaklığıyla içerden gösteriyor: En gerekli ara eleman yok. Orman köylüsüyle irtibat yok. Ormancılık, ormanı ve doğayı bilmeyen hasbelkader bu işe başlamış elemanlara ve şehir çocuğu mühendislere kalmış. Oysa Almanya'da babadan oğula geçen çok saygın bir iştir ormancılık, diyor. (27.8 tarihli Hürriyet, Yalçın Bayer'in köşesinde.)

Biyonikkedi …
İnsanoğlunun fütursuzca,sonsuz bir azgınlıkla,hırsla,gözü dönmüşlükle doğadan aldığını elbet birgün doğa da insanoğlundan alacaktır.
Ve herzaman doğanın intikamı daha acı olmuştur.
Zeyno Anne …
Doğayı seven bir insanın( börtüsü böceğiyle, her türlü hayvanıyla, bitkisiyle) içinin yanmaması mümkün mü yangınlarda? İnsanımızda bilinç yok diyoruz ama bilinçli olan ya da bilinçli oldukları varsayılan, devlet adamlarımız da ormanları kanun çıkararak katletmiyor mu? Lanet olsun ...Bizim gibi bir toplum daha var mı yeryüzünde?...
vintage biscuit …
Her vicdanli ve duyarli insan gibi bizlerde sinirliyiz ve tepkiliyiz tabi ki bu duruma .
yetkililer tutumlari , ulkenin bu tur durumlar icin onlemleri .... bin ton soru var kafamda
sadece anahaberde yarim saat izliyip gecmek zorunda kaliyoruz . yokolan bi gelecek , hayatini kaybeden hayvanlar ... ve artik bu ulkede olan hersey beni sasirtmamaya basladi !!
FakePlasticGirl …
ne yazik ki, sadece bizim ulkede degil, akdeniz'e kiyisi olan butun ulkelerde durum bu.
pyromani genleri tasiyoruz sanirim biz akdenizliler...

Hiç yorum yok: