Pazartesi, Ağustos 07, 2006

PAPAVER SONNIFERRIUM/ Haş haş



Anavatani Anadolu'dan baslayip orta Asya'ya dogru uzanmaktadir.Tib da yeri cok önemlidir.Ekimine gelince bagisiklilik tarafi ve kötü amaclar da kullanilmasi yüzünden kontrol ve bazi islemler altinda yapilmaktadir.Bitki 40 ila 150 cm.me kadar büyür.Dallari üzerinde yetisen oval kalin kabuklu 5-6 cm capinda kozalari vardir.Tib da ham olarak kozalarin cizilmesi ile elde edilen sivi dan faydalanilir.Cicekleri beyaz tonlar ve mor tonlari tasir.Kozalarin kurutularak ve tohumlarindan elde edilen yag afyondur.Bu iki yöntemle yapilir Soguk presleme ile ki tib'in kullandigi sistem birde sicak ta elde edilen yaglar ise Yemeklerimizde ve sabun sanayinde kullanilir.Tohumlari yemeklerimizde bilhassa hamur islerinde önemli bir yer alir.Bu tohumlari Baharatci dükkanlarindan temin edebilirsiniz.Bu gün Türkiye'de ki konumu özetliyecek olursak :)Haşhaş;antik,stratejik,sosyolojik,ekonomik ve tıbbi bir kültür bitkisidir.
Haşhaş yani afyon bitkisinin 1971 yılında ekim ve üretimi yasaklanmış,1974/75 tarım yılından itibaren tekrar ekim ve üretimine başlanmış,şu anda Afyon TMO Bölge faaliyet alanı içerisinde kalan Afyon,Burdur,Eskişehir,Isparta Kütahya ve Uşak illeri yanında dokuz ilde daha izin belgesi karşılığında çizim yapılmaksızın Bölge Müdürlüğü teknik elemanlarının kontrolünde ekimine müsaade edilmektedir
Saygilarla.

Hiç yorum yok: