Salı, Ağustos 29, 2006

ÖRÜMCEK AGI I....

Bu gün bu bagimliligin tarifi ve bunu biraz tanimaya calisacagiz :
Madde kullanımı:
Madde kullanımı Deneme şeklinde kullanım, Eğlence amacıyla kullanım, Keyfi amaçla kullanım, Alışkanlık şeklinde kullanım, ve Zorunlu kullanım olarak sınıflandırılır.
Eğlence amacıyla kullanım Akranlar arasındadaki sosyal ilişkiler sırasında kabul görmek amacıyla zamam zaman
tütün. alkol yada esrar kullanılmasıdır. Madde kullanımı ile tedirginlik ya da stresin azaldığının öğrenilmesi sonucu
tekrarlanan keyfı kullanım süratle fıziksel yada psikolojik bağımlılığa dönüşebilir. Alışkanlık halinde yaşamın büyük bır kısmını madde(ler) işgal etmiştir. Bu psikolojik ve sosyal bir bağımlılık demektir.Zorunlu kullanımda ise kişi kendini kullanmaktan alıkoyamaz. Bu madde temin etmek için fuhuş ve hırsızlık gibi davranış bozukluklarına bile yol açabilir.
Bağımlılık: Çok genel olarak ifade edecek olursak içme davranışı üzerinde kontrol kaybı, kötüye kullanım ile bağımlılık arasındaki kritik sınırı oluşturmaktadır.
Çekilme veya yoksunluk sendromu : Bir maddenin düzenli bir şekilde kullanımını takiben azaltılması veya bırakılması sonucu oluşan bedensel belirtilerdir
Eğer ben kendimde bağımlılık problemi fark edersem , kendim ne yapabilirim? ....

Bu halde ilk adımı atmış bulunuyorsun.
Güven duyduğun bir kimseyle sorununu konuş.
Bu kişiye problemi başkalarına açmamasını rica et.
Yardım edebilecek kişi ve kuruluşların adreslerini bul.
Yardım kabul etmek kolay değildir ama zorunludur.
Kendi açıklamalarına ve söz verişlerine inanma.
Bir defa daha, bu son , bunu herkes yüz kere söylemiştir. Bu soruna dahildir.
Bedensel ve Ruhsal çok kötü bir duruma düşmeyi bekleme.
Madde bağımlısı insanlara nasıl yardım edebilirsiniz?
Bağımlılığın temel göstergesi uyuşturucu sorunu bulunduğunun inkar edilmesidir. Bağımlı insanlar genelde problemlerini yadsırlar.

Şu bilgiler işe yarayabilir:
Kişiyle onun kendisi üzerine konuş, başka insanlar hakkında değil.
Konuşmadan önce ne diyeceğini düşün,
Konuştuğun kişi niye kendisine ve sorunlarına ilgi duyduğunu göster.
Duyduklarını ve bildiklerini başkalarına anlatma.
Eğer ciddi bir tehlike görüyorsan yardımcı olabilecek kişi ve kuruluşların adreslerini temin et.(Almanyada, Beratungsstellen, Kliniken, Jugendhilfe, Telefon-Notruf)
Önemsememe, inkar etme, kabullenmeme gibi durumların sık görüldüğünü önceden bilmen gerekir.
Eğer bu işi yapmıyacağını farkedersen kendin yardım ara.
Tekrar tekrar konuşma teklif et.
Bunu sakin unutma o bir hastadir.Seni her konuda kandirmaya calisacak.Zayif noktalarindan faydalanacaktir.Yalan onun icin dogru söylemek kadar gecerlidir tek düsüncesi maddesine ne olursa olsun ulasmaktir.
Anne ve babalarin cocuklarinin normal yasam icinde bütün hareketlerini takip etmek zorunda dir.Aile icinde kacislar.Yorgunluk belirtileri yanlizligi secmek,Baska bir dünya icersinde yasamaya baslamasi.Yeme bozukluklari.Eski aliskanliklardan vaz gecmesi.Arkadas gurubundan kopmasi.Devamli paraya ihtiyac duymasi,evden bazi seylerin kaybolmasi,Özel esyalarini kayboldugunu calindigini söylemesi.Isiktan kacmasi.Gözlerinin popellarinin kücülmesi.Migde bulantilari.Tuvalete cikis ritminin bozulmasi gibi daha bir cok durumlar sizler icin bir bilgi verebilir.Bu durum karsisinda ona belirtmeden siki bir takibe almaniz.Süphelerinizde hakli ciktiginiz taktirde derhal ilgili kurumlara bas vurarak nasil hareket etmeniz konusunda bilgilenmeniz lazimdir.Uzman yardimi görmeden bu duruma müdahale ettiginiz taktirde.Durumu daha da zora sokabilirsiniz.Cocuk bu konularda cok akillidir aile de en zayif kisiyi kendi tarafina cekmeye kalkacaktir.Bu konuda daha fazla bilgi almak istiyorsunuz.Bagli teseküllerden brosür ve seminerlere katilarak bilgi alabilirsiniz.
Yarin bu maddeleri tanitmaya calisacagim.
Saygilarla.

Hiç yorum yok: