Futbol
:Daha ilkçağlarda futbolu andıran oyunlar oynandığı bilinmektedir. Avrupa'da İÖ 2. yüzyılda Romalılarca yaygınlaştırılan bir oyun futbola çok benziyordu. Bu oyun bugünkü futbolun öncüsü sayılır. Bu eski Roma oyunu İngiltere'de öylesine sevilmişti ki, karşılaşmalar kentler arasında çatışmaya bile yol açmıştı. Bundan dolayı bu oyun 12. yüzyılda yasaklandı.
Günümüzde oynanan futbol, İngiltere'de 19. yüzyılın sonlarında kurallara bağlandı. 1863'te İngiltere’de kurulan Futbol Birliği bu kuralların belirledi. Oyunda sert, acımasız ve kırıcı hareketler yasaklandı. Bu anlayışı sürdürenler ise, futbolun değişik biçimi sayılan ragbiyi geliştirdiler. Futbol, 19. yüzyılın sonlarında İngiltere'den Avrupa'ya yayıldı. Kısa bir süre içinde de dünyanın birçok ülkesinde oynanan bir spor haline geldi. 1904'te Uluslararası Futbol Federasyonu (FIFA) kuruldu. FIFA’nın yönetiminde 1930’da ilk Dünya Kupası karşılaşmalarını düzenledi. Ve bu günlere kadar geldi.Gelmesine geldi de yaninda bir cok dertleride beraberinde getirdi.Sözlügümüz de gecmiyen,Holigan kelimesini de türetti.(Hooligan) Bir yazarimiz bu konuda yazmis oldugu bir yazidan bazi bölümlerini sizlere sunmak istedim demiski :)
Futbol terörü, tribün terörü, sporda şiddet! Her ne haltsa, fark etmez. Futbol yazmayan, ama geçmişte futbol oynamış, hayatını spora adamış biri olarak gördüklerimden edindiğim somut düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istedim. Çünkü bu konu yine sulandırılıyor, yine saptırılıyor. Futbol ve futbolun yaratığı bu ortamı defalarca eleştirdim. Ama tribünde yaşanan vahim olaydan sonra bugüne kadar oturup konuşulanları, yazılanları ve yapılan deklarasyonları analiz etmeye çalıştım. Olaylara biraz pedagojik, biraz sosyolojik, biraz psikolojik hatta başka lojiklerden de bakmaya çalıştım.
Sonuçta bir Akademisyen olarak şunu net olarak söyleyebilirim ve kiminle olsa tartışırım. Arkadaşlar olay son derece basittir. Hiç öyle sosyolog, pedagog muhabbetlerine girmeyelim.
Futbol terörü, tribün terörü, sporda şiddet bunların hepsi insansal olgular. Sonuçta bu terör dediğimiz olgu yaşanıyor ve cezalar da veriliyor. Yada verilecek.. Benim üstünde durduğum olay, her insanın içinde bulunan saldırganlık elektriğine birileri tarafından fişek takılıyor olması. Futbolda yaşanan terör, gelin kaynana kavgası tarzında bir şey. Gelin kaynana kavgası hep vardı. Futbolda GS, FB, BJK kavgası da vardı. Ama bu kavgalar hep aile içinde yapılırdı. Dönüyoruz futbola. Eskiden de GS, FB, BJK kavgası, didişmesi vardı dedik. Ama ne zaman futbol anormal bir yoğunlukta medyaya taşınmaya başladı. O zaman işler değişti. Üstelik bu yayınlar futbolseverleri taraftarlığa değil fanatizme yakınlaştırdı. Federasyonun eksikleri, hakemlerin hataları, taraflı yorumcularla izleyenlere anlatıldı. Bu durum sonunda basın da hasım kazandı. Sonuç ortada aşırı futbol yayınları elektriği arttırdı. Bu kadar yüksek enerjiye daha fazla dayanamayan kablolar iflas etti ve şalter indi. Şu an karanlıktayız. Hiç kimse önünü göremiyor. Peki yapılması gereken ne idi?..
Yaklaşımlı yorumlar ile yayınlar.
Futbolda ise aynı yöntem “yetkin” spor-futbol yorumcusu ile yapılmalı. Nasıl mı?..
Şöyle; “Bu futbol veya spor sahada oynanır. Sporda mücadele iki takımın yada bireyin tüm becerilerini saha içinde, uluslararası oyun kuralları ve bir zaman dilimi içinde yapılmasıdır. Ama şunu unutmamalıyız ki tribün dışında hayat devam diyor. Ve hayat sadece futboldan ibaret değildir.” Kaynak.Cahit Yavuz.
Dünya da Harp sanayisinin getirdigi gelirin iki mislisine ulasan bu sektör.Yetisen cocuklarimiz icin de.Ilerde bir tehlike olacakmidir.Gittikce Stadlarin Arenalara dönmeye baslamasi.Mac bitislerinde Balkonlara cikmanin artik bir tehlike durumuna gelmesi.Bizleri ebeveynler olarak yeni bir görevlermi bekliyor.Cocuklarimizi o sahalardan uzakmi tutmamiz gerekecek veya o sahalarda nasil hareket etmelerinin ilk tohumlarini ekme zamani geldi geciyor mu.
Bütün temennim bu yeni sezonda kavgasiz, kardes kardes bir yil olarak gecmesidir.
Saygilarimla.
Okuduk ve dedik ki :))
Ayda…
"Futbol toplumların afyonudur "demiş bir zat-ı muhterem.Hep düşünürüm doğruluğunu.Gün geçtikçe çeşitli yönlerden artan futbol terörü,işin içinden çıkılmaz bir hale getirecek insanlığı galiba.Arenalardan,futbol sahalarına doğru bir köprü kuruldukça,aslanların yerinide toplar alacak..
Tahin …
Ingiltere'de de az holigan yok ama maclardan sonra sokaga cikmaktan korkmak kimsenin aklina gelmiyor.
Bizim ulkemizde insanlar neyi dogru duzgun yapiyor ki spor taraftarligini dogru duzgun yapsinlar ?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder